miercuri, 15 octombrie 2014

Pizza Ildikó pizzája!!!

:086:

ma  többek közt pizzát készítettem , teljes  kiőrlésű lisztből :
 nagyon finom lett:

Hozzávalók:
1 dl tej
1 kávéskanál cukor
2 dkg élesztő
40 dkg finomliszt, de én teljes kiőrlésű lisztből csináltam
1 kávéskanál só
4 evőkanál olaj
liszt a formázáshoz
olaj a kenéshez
Valamint:
paradicsomszósz én  ketchupot tettem
tetszőleges zöldségek hagyma , pritamin paprika, paradicsom, kukorica gomba,
tetszőleges felvágott, sonka, szalonna, én bakon szalonnát tettem
reszelt sajt igaz kis kockákra vágtam
olajbogyó, csípós paprika esetleg
 a tetejéére  meg  felvertem 6 db tojást

Elkészítés:
1. A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk (8-10 perc).

2. A lisztet keverőtálba szitáljuk - így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, és a széléről, fakanállal csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk - azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).

3. Hozzáadjuk a sót, az olajat és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. A kézi robotgép spirálbetétjével addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).

4. A tésztát lisztezett deszkára húzzuk, erőteljesen átgyúrjuk - összeesik, de nem baj -, és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk.

5. A sütőt 220 fokra (gázsütő: 5 fokozat) előmelegítjük. Olajjal kikenjük a sütőformát, belefektetjük-nyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. A tésztalapot vékonyan megkenjük olajjal, paradicsomszósszal (pizzaszósszal), megrakjuk tetszés szerinti zöldségekkel, gyümölcsökkel, hússal, kevés oregánót és kakukkfüvet szórunk rá, és a sütőben a feltét mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.
 nagyon finom lett!  jó étvágyat!!!
Üzenet módosítása

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu