miercuri, 7 ianuarie 2015

A CSODÁS FOKHAGYMA

Népgyógyászati története
A fokhagyma az egyik legrégebb óta használt gyógynövény: már az ókori Egyiptomban meghatározott adagokban osztották a piramist építő munkásoknak, hogy egészségesek és munkaképesek maradjanak. Hippokratész, Plinius és Dioszkuridész is részletesen írt a fokhagymáról az ókorban.
Nemcsak az emésztés javítására, hanem megfázásos betegségek, bőrproblémák gyógyítására és mérgezések kezelésére is ajánlották.
garlic
Hildegard von Bingen a kolostori orvoslásban arra hívta fel a figyelmet, hogy csak a nyersen fogyasztott fokhagyma képes teljes mértékben átadni a benne rejlő erőt és kis adagokban ajánlotta fogyasztását “hogy az ember vére ne melegedjen fel”.
Eredete
A hagymafélékhez (Alliaceae) tartozik, melyek a liliomfélékhez (Liliaceae) tartoznak.
Közép- és Kelet-Ázsiából származik. Ma már az egész világon, hazánkban is termesztik.
A napos, humuszban gazdag talajt szereti.
Hatóanyaga
Legfontosabb hatóanyaga a kéntartalmú alliin aminosav, ami szagtalan. Ebből keletkezik a gerezd felaprítása vagy szétrágása során az allicin, ami a fokhagyma tipikus, édeskés-olajos, enyhén égető szagát adja, s ami egy kéntartalmú illóolaj. Mivel tehát a hatóanyaga csak akkor érvényesül, ha szétrágjuk vagy felaprítjuk, emiatt javasolják nem egyben lenyelni a gerezdet. Az allicin olajat a tüdő és a bőr választják ki, tehát ezért fog érződni a fokhagyma szaga leheletünkön, illetve a bőrünkön bizonyos mennyiség (kb. 2-3 gerezd) fogyasztása után. Pontosan emiatt amennyiben illatmentes fokhagymaolaj kivonatot tartalmazó kapszulával találkozunk, annak hatóanyagtartalma igencsak kétségbe vonható.
A fokhagyma nagysága a csípősségéről is árulkodik: a nagyobbak enyhébben csípősek és édeskésebb zamatúak. A kisebbek csípősebb ízűek.
A néphagyomány szerint úgy csökkentheted a fokhagyma szagodat, ha evés után lassan elrágcsálsz egy kis petrezselymet (ami egyébként vesekőhajtó, hólyaghurut ellen bevethető, vizelethajtó hatású nagyon hasznos méregtelenítő növény is egyben).
A szag ellensúlyozására elrágcsálhatunk egy kis fahéjat (ami ugyancsak vírus- és baktériumellenes hatású, emésztést segíti és fehéríti a fogainkat) vagy 1-2 szem szegfűszeget. Egy pohár minőségi vörösbor is segít a szag felszámolásában.
Alkalmazása, hatásai
Ellenjavallatai a fent említett “szagon” kívül nem ismeretesek, mellékhatásaként enyhe gyomor-bélpanaszok fordulhatnak elő.
Az allicinnek köszönhetően a fokhagyma a következő csodákat tudja:
 • oda is eljut, ahova a gyógyszer nem
 • antibiotikus hatású, azaz baktériumellenes
 • gombaellenes
 • külsőleg is kiváló a gomba kezelésére (láb- és körömgomba esetén dunsztkötésben vethetjük be)
 • kiváló vírusölő
 • emiatt a herpesz egyik ellenszere
 • és külsőleg szemölcs kezelésére is alkalmas (lásd talpon lévő szemölcsre fokhagyma dunsztkötésben)
 • az egyik legszélesebb spektrumú antibiotikum – csodás, hiszen, mivel természetes, sosem fog rá rezisztencia kialakulni
 • értisztító – szabályosan kisepri az erek faláról a lerakódásokat, tehát érelmeszesedés megelőzésére kiváló
 • ezáltal véralvadásgátló
 • és koleszterincsökkentő
 • magas vérzsír (triglicerid) értékek esetén is fogyasszuk
 • vérnyomás csökkentő hatású, amennyiben a magas vérnyomást az okozza, hogy erek falán található lerakódások miatt az erek összeszűkülnek
 • immunstimuláló
 • hatékony rákmegelőző
 • C-vitamin és szelén tartalma által kiváló antioxidáns, B-vitamint is tartalmaz
 • vesegyulladás, bélhurut és tüdőgyulladás esetén is vessük be
Ne feledjük, hogy nyersen és szétrágva, nyállal keveredve hat igazán (hiszen ekkor keletkezik fő hatóanyaga, az allicin), tehát ha megsütjük, akkor is elveszíti értékes tulajdonságait.
Mit is kell ugyanakkor még tudnunk erről a hasznos növényről?
Egy mondattal is megfogalmazható. Fogyasszunk csak magyar fokhagymát, a kínait egyék ők!
Mi a gond még a kínai fokhagymával?
Valójában a kínai fokhagyma a mű-, és szerves trágyának, növényvédő szereknek és egyéb kémiai anyagoknak köszönheti egészségesebb külsejét. Olyan hajmeresztő hírek is felröppenek, hogy a fokhagymát kezeletlen szennyvízzel öntözik bizonyos vidékeken. Hormonokkal és egyéb kémiai anyagokkal akadályozzák meg a csírázást, ezért lesz gyengébb főzés során, ellentétben a magyar társával. A több ezer km-es távolságot a gamma sugárzásnak köszönhetően éli túl, így hónapok után a konyhánkban állva is egészségesnek látszik, amíg a magyar fokhagyma pár hét alatt megbarnul.
Átgondolva a tényeket, sem saját szervezetünket, sem környezetünket nem védjük a vegyszerekkel kezelt, hosszú utat megtett kínai fokhagymával.

FOKHAGYMA TESZT

Valóban rosszabb a kínai fokhagyma a magyarnál?
Ha valahol szóba kerül a fokhagyma, valaki mindig akad, aki egészen biztosan tudja, hogy a kínai sokkal rosszabb mint a magyar, de ha rákérdezünk, általában kiderül, a két fajtát sosem hasonlította össze.
600 fokhagymafajta van, de a magyar piac sajátosságait és lehetőségeit vizsgáltuk és itt ezek a jellemzőek.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Első körben kenyérrel és szalonnával, a másodikban olívaolajjal, spagettivel fogyasztottuk. Ez az alaposság talán remekül hangzik, de a helyzet az, hogy a főzős tesztre azért volt szükség, mert nyersen alig mutattak különbséget a hagymák.
A nyers fogyasztásban az évnek ebben a szakában nem túl sok köszönet van, el kell fogadni, hogy a tél végén már nem a legjobb arcukat mutatják a gyakran nem is megfelelő körülmények között tárolt növények: kivétel nélkül mindegyik haragosan csípős volt, némelyik enyhén keserű, nem azt az üde, könnyű fokhagyma ízt kaptuk, ami miatt ezt a zöldséget hatezer éve imádja az egész világ. De fokhagymát egész évben szeretnénk fogyasztani. Főzve viszont elvált az ocsú a búzától, és noha csak minimális hőkezelést kapott a hagyma (egy-egy percig melegítettük olívaolajban, hogy kioldódjanak az ízek, de a kényes illóolaj ne menjen kárba), ott már nem volt nehéz megkülönböztetni a versenyzőket.
Első menet
Kínai fokhagyma
A magyar fokhagymatermesztők legfőbb ellenségeként kezelt kínai szállítmány nyersen egyáltalán nem kelti azt az erőtlen, mihaszna benyomást, amit az ember a negatív propaganda után vár. A pici, kövér gerezdek könnyen pucolhatóak.Van benne íz, jellegzetes fokhagyma illata is. Csíp, de hát nyersen mindegyik csípett, ennek legfeljebb volt még egy kis kesernyés mellékíze a végén.
Magyar fokhagyma
Semennyi illata nem volt, íze is csak nagy sokára mutatkozott meg, akkor viszont rendesen odatette magát: szem könnybe lábad, nyelv kétségbeesetten követel egy kisebb, de inkább nagyobb darab szalonnát. A szalonna segített abban is, hogy a markánsan keserű utóízt eltüntessük. A gerezdek hosszúkásak és vékonyak voltak, sok volt köztük a nagyon kisméretű.
Második menet
Mivel a nyers kóstolás önmagában túl sokat nem árult el, másnap tartottunk egy visszakóstolást is.
Kínai fokhagyma
A rövid hőkezelésen átesett hagymák közül a kínai elvérzettAmikor az ember a se íze se bűze szófordulatot hallja, valami ilyesmire kell gondolni: a fokhagymának semmiféle jellemző íz vagy illatjegye nem jelentkezett a spagettin. De tényleg semmi, egyszerű olajos tésztát ettünk.
Magyar fokhagyma
Őszinte, hamisítatlan fokhagyma illattal taglózza le az embert, tisztességes, erős, karakteres ízzel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu