luni, 10 noiembrie 2014

gránátalma
gránátalma egészségügyi előnyei
A gránátalma egy mélybordó színű gyümölcs, ami rengeteg magot rejt magában: egy átlagos méregtű gránátalmában közel 600 mag található. Ráadásul ezek a magok nemcsak ízletesek, hanem nagyon sok előnyös tulajdonságuk is van. A kínai és az ajurvédikus gyógyászatban ezt a gyümölcsöt már évezredek óta használják, sőt az előzetes laboratóriumi kutatások és a klinikai vizsgálatok is igazolták a gránátalma számos pozitív hatását. DE mik is pontosan a gránátalma előnyei?

Fontos szerepe van a súlykontrollban
A gránátalma magjai alacsony kalóriatartalmúak, viszont rostokban igen gazdagok, ezért kiválóan alkalmasak méregtelenítésre és súlycsökkentésre is. A gránátalma 100 gramjában mindössze 83 kalóriáa van, viszont több, mint 4 gramm élelmi rost. A rostoknak köszönhetően javult az emésztés, fokozódik az anyagcsere és a zsírégető folyamatok is beindulnak.

Jó hatással van a szív- és érrendszerre
Néhány kutatás arra az eredményre jutott, hogy a gránátalma fogyasztásával hatékonyan lehet csökkenteni a szívbetegségek kialakulásáért felelős kockázati tényezőket például e gyümölcs levével csökkenthető az LDL koleszterinszint, a sejtek oxidációja és a szabadgyökök kialakulása. 2000-ben jelent meg az American Journal of Clinical Nutrition egyik számában egy kutatók által kezdeményezett kísérlet, melyben egészséges felnőtt fériakat és egészségtelen egereket vizsgáltak. Mindkét csoport naponta fogyasztott gránátalma levet. Két hét után az egészséges férfiaknál megnövekedett antioxidáns szintet tapasztaltak za LDL oxidációja pedig 90%-kal csökkent. Az egészségtelen egereknél szintén az LDl koleszterinszint csökkenése volt megfigyelhető, ami szintén hasonlóan nagymértékű volt, mint az embereknél.
Egy másik vizsgálatban hipertóniás betegeket figyeltek meg, akik szintén két héten át napi szinten fogyasztottak gránátalma levet. A vizsgálat kimutatta, hogy a betegek vérnyomása csökkent azáltal, hogy a gránátalma meggátolja az angiotenzin-konvertáló enzim működését. A gyümölcs levének fogyasztása ezenkívül gátolja a vírusos fertőzések kialakulását, valamint a gyümölcs magjából készült kivonat antibakteriális hatást fejt ki a plakkra.

Biztosítja a létfontosságú C-vitamin és K-vitamin szükséges adagját
A gránátalma jó forrása két alapvető vitaminnak: 100 grammjában 10,2 mg C-vitamint találunk, ami 17 százaléka a napi ajánlott bevitelnek. Ennél valamivel több K-vitamin található benne, pontosan 16 mcg, ami 20%-a a napi irányadó értéknek. A C-vitaminnak köszönhetően a gránátalma segíti az immunrendszer működését, gyorsítja a sebgyógyulást, hozzájárul az egészséges fogínyhez, a normális kollagén és elasztin termelődéshez. A C-vitamin fokozza a vas felszívódását is. A K-vitamin fontos az erős és egészséges csontok fenntartásához, valamint a megfelelő véralvadáshoz is.

Fontos szerepe lehet a rák megelőzésében
A gránátalma magja gazdag fitokemikáliákban, amik jótékony hatással vannak az egész szervezetre. A gránátalma leggyakoribb ilyen anyagaik a polifenolok: ebben a gyümölcsben főként tanninokat, kvercetineket és antociánokat találunk, amiknek bizonyítottan erős rákmegelőző hatásaik is vannak. Olyan erős antioxidánsok, hogy a polifenolok javíthatják az egészséges sejtek túlélését, valamit a rákos sejtek halálát is képesek előidézni, ezenfelül megakadályozzák a tumorok növekedését és átterjedését. Az antocianinok gyulladáscsökkentő, antivirális és antimikrobiális tulajdonsággokkal rendelkeznek.

Egyéb előnyök
A gránátalma metabolitjainak köszönhetően javítja a prosztata, a vastagbél és a bél szöveteit az egerek testében, ami igazolja a gyümölcslé vagy a gyümölcsből készült kivonatok hatákonyságát a különböző betegségekkel szemben. A gránátalma hatékonynak bizonyult a következő betegségekkel szemben: prosztatarák, prosztata megnagyobbodás, cukorbetegség, lymphoma, rhinovírus fertőzés, nátha, oxidatív stressz, atherosclerosis, koszorúér betegségek, agysérülés (csecsemőknél), vesebetegségek

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu