DZSEM PARADICSOMBÓL???
BAZSALIKOMOS PARADICSOMLEKVÁR
DZSEM PARADICSOMBÓL??? HALLOTTÁL MÁR ILYET?
Itt a paradicsom befőzés ideje, paradicsomlevet minden évben szoktam készíteni legalább 25 litert, mert az nálunk a télen tutira elfogy.
Mivel az idén kizárólag természetes pektinnel készítettem lekvárt, így a paradicsom dzsembe sem kerülhetett más! A dzsem bazsalikomos ízesítést kapott, így nagyon finom tésztával, húsok mellé is adható, de a tojás rántottát is rendkívül feldobja – főleg majd a téli hónapokban!
Ha még nem készítettél ilyesmit és csak ki szeretnéd próbálni a paradicsom lekvárt, akkor kis adaggal kezdd!
Mivel az idén kizárólag természetes pektinnel készítettem lekvárt, így a paradicsom dzsembe sem kerülhetett más! A dzsem bazsalikomos ízesítést kapott, így nagyon finom tésztával, húsok mellé is adható, de a tojás rántottát is rendkívül feldobja – főleg majd a téli hónapokban!
Ha még nem készítettél ilyesmit és csak ki szeretnéd próbálni a paradicsom lekvárt, akkor kis adaggal kezdd!
HOZZÁVALÓK:
1 kg húsos – lucullus – paradicsom
fél tk só
5-10 dkg cukor vagy ennek megfelelő bevált édesítő ízlés szerint
fél citrom leve
6 gr pektin
friss bazsalikom ízlés szerint
fél tk só
5-10 dkg cukor vagy ennek megfelelő bevált édesítő ízlés szerint
fél citrom leve
6 gr pektin
friss bazsalikom ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉSE:
A paradicsomokat mosd meg, majd dobd őket pár percre forrásban lévő vízbe. Erre azért van szükség, hogy a paradicsom héját könnyedén le tudd húzni. Vigyázz forró lesz!
Ezután a paradicsomot vágd össze, tedd egy edénybe és kevés cukorral és sóval kezdd el főzni. Amikor a paradicsom szétfőtt, akkor vedd elő a botmixert és mixelj rajta egyet!
Keverd össze a pektint az 5-10 dkg nyírfacukorral és óvatosan keverd a paradicsomhoz. Végül ízesítsd metéltre vágott friss bazsalikommal. Fűszerezheted ízlésed szerint egyéb fűszerekkel, borssal, chilivel, oregánóval, kakukkfűvel stb.
Savanyítsd egy fél citrom levével, majd töltsd a tisztára mosott üvegekbe! Zárd le és 5 percre állítsd fejre az üveget, majd mehet a száraz dunsztba, kihűlés után a kamrapolcra, aztán meg a tányérodra!
1 kg paradicsomból mindössze 1 üveg paradicsom dzsemed lesz.
Ezután a paradicsomot vágd össze, tedd egy edénybe és kevés cukorral és sóval kezdd el főzni. Amikor a paradicsom szétfőtt, akkor vedd elő a botmixert és mixelj rajta egyet!
Keverd össze a pektint az 5-10 dkg nyírfacukorral és óvatosan keverd a paradicsomhoz. Végül ízesítsd metéltre vágott friss bazsalikommal. Fűszerezheted ízlésed szerint egyéb fűszerekkel, borssal, chilivel, oregánóval, kakukkfűvel stb.
Savanyítsd egy fél citrom levével, majd töltsd a tisztára mosott üvegekbe! Zárd le és 5 percre állítsd fejre az üveget, majd mehet a száraz dunsztba, kihűlés után a kamrapolcra, aztán meg a tányérodra!
1 kg paradicsomból mindössze 1 üveg paradicsom dzsemed lesz.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu