miercuri, 20 august 2014

DZSEM PARADICSOMBÓL???

 | 2014.08.20.

BAZSALIKOMOS PARADICSOMLEKVÁR
DZSEM PARADICSOMBÓL??? HALLOTTÁL MÁR ILYET?

paradic
Itt a paradicsom befőzés ideje, paradicsomlevet minden évben szoktam készíteni legalább 25 litert, mert az nálunk a télen tutira elfogy. 
Mivel az idén kizárólag természetes pektinnel készítettem lekvárt, így a paradicsom dzsembe sem kerülhetett más! A dzsem bazsalikomos ízesítést kapott, így nagyon finom tésztával, húsok mellé is adható, de a tojás rántottát is rendkívül feldobja – főleg majd a téli hónapokban! 
Ha még nem készítettél ilyesmit és csak ki szeretnéd próbálni a paradicsom lekvárt, akkor kis adaggal kezdd!

HOZZÁVALÓK:

1 kg húsos – lucullus – paradicsom 
fél tk  só 
5-10 dkg cukor vagy ennek megfelelő bevált édesítő ízlés szerint 
fél citrom leve 
6 gr pektin 
friss bazsalikom ízlés szerint

ELKÉSZÍTÉSE:

A paradicsomokat mosd meg, majd dobd őket pár percre forrásban lévő vízbe. Erre azért van szükség, hogy a paradicsom héját könnyedén le tudd húzni. Vigyázz forró lesz! 
Ezután a paradicsomot vágd össze, tedd egy edénybe és kevés cukorral és sóval kezdd el főzni. Amikor a paradicsom szétfőtt, akkor vedd elő a botmixert és mixelj rajta egyet! 

Keverd össze a pektint az 5-10 dkg nyírfacukorral és óvatosan keverd a paradicsomhoz. Végül ízesítsd metéltre vágott friss bazsalikommal. Fűszerezheted ízlésed szerint egyéb fűszerekkel, borssal, chilivel, oregánóval, kakukkfűvel stb. 

Savanyítsd egy fél citrom levével, majd töltsd a tisztára mosott üvegekbe! Zárd le és 5 percre állítsd fejre az üveget, majd mehet a száraz dunsztba, kihűlés után a kamrapolcra, aztán meg a tányérodra! 

1 kg paradicsomból mindössze 1 üveg paradicsom dzsemed lesz.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu