joi, 17 iulie 2014

SOK NYAVALYA DOKTORA A FRISSÍTŐ MENTA



SOK NYAVALYA DOKTORA A FRISSÍTŐ MENTA

 | 2014.07.17.
Ha a nyári melegben kis frissességre vágyunk, vagy netán valamilyen egészségügyi panaszunk van, forduljunk a mentához.
A mentát leginkább fűszerként és gyógynövényként tartjuk számon. Érdekes, hogy ezt a növényt már az ókori görögök is használták, persze nem gyógyításra, főzésre, hanem inkább csak balzsamozásra. Ezzel szemben napjainkban a szépség- és élelmiszeriparban, gyógyászatban is előszeretettel alkalmazzák.
ment
A saláták és édességek ízesítője, amely gyógyító erejét illóolajaiban tartalmazza. A mentát felhasználhatjuk szószokhoz, mártásokhoz, likőrökhöz is, valamint kandírozott levelei remekül mutatnak az édes ételek díszítéseként. Ha gyomorgörcsökkel, alhasi görcsökkel küzdünk, vagy egyszerűen nem hat ránk a kávé, de szükségünk lenne egy élénkítő hatású teára, akkor készítsünk mentateát. Ez a tea egyszerre frissít fel bennünket és oldja belső görcseinket is. Ha stresszesek és ingerültek vagyunk, készíthetünk belőle nyugtató fürdőt is. Ugyanis a menta illóolajának belégzése megnyugtatja idegeinket és csökkenti az idegességgel járó fejfájást is. Köhögés, torokfájás ellen és reumás problémákra is egyaránt kiválóan alkalmazható ez a növény.
Összekeverhetjük más növénnyel, így könnyen használhatjuk fertőtlenítésre is. Ha emésztőrendszerünket szeretnénk fertőtleníteni vagy visszaállítani annak egyensúlyát keverjünk a mentához ánizst, kakukkfüvet, édesköményt és szurokfüvet. Epebántalmak kezelésére, azok enyhítésére a menta és a gyermekláncfű vagy az apróbojtorján kombinációja tökéletes megoldás lehet. Ha puffadást és hányingert érzünk, bátran használjuk arra is, hiszen fokozza a nyálképződést és segíti az emésztést A mentát használhatjuk fűszerként is. Hozzáadásával ínycsiklandozó ételeket lehet készíteni, sőt felhasználhatjuk akár fagylaltokhoz, köretekhez és még italokhoz is. A nyári melegekben kiváló alapanyaga egy frissítő limonádénak, süteménynek.
Fontos odafigyelnünk arra is, hogy a gyerekeknél pláne csecsemőknél egyáltalán nem használhatjuk a mentoltartalmú készítményeket. Az érzékenyebb szervezetű embereknél, mint ahogyan a gyerekeknél is, a mentatea vagy más mentából készült ital könnyedén gyomornyálkahártya-gyulladást okozhat valamint akár még csalánkiütést is kaphatnak fogyasztói.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu