miercuri, 22 mai 2013


Protea:
Cserepes virágként még nem láttuk, de vágott virágként sem túlismert, pedig igen különleges trópusi szépség.Hatalmas tömbszerű rózsaszín növény, amely kissé molyhos bevonattal rendelkezik. A király protea a legnagyobb, igen különleges látványt nyújt. Kiváló ajándék lehet egy szál is belőle, mert akár egy hónapig is megmarad, utána pedig kiszárítva eltehetjük emlékbe. Szála elérheti az 5-8000 Ft is, de nagyon egyedi csokor válik belőle a virágkötők kezében.
Protea neriifolia (Leanderlevelű protea, kék cukorbokor) gondozása:
A vadon élő egyedek közepesen nedves és mérsékelt klímájú területeken élnek, homokos, savanyú kémhatású területeken a Tábla hegységben. Ezért, alkalmazkodóképesebb a többi proteafélénél, és folyamatosan a legkeresettebb a termesztőknél.



A növények általában 3 méter magasak, de néha akár 5 méteresre is megnőnek. A szélesen ovális levelei fényesen zöldek. Virágaik a tiszta fehértől egész a rózsaszínig, a sötét rózsától a borszínűig változhatnak, számtalan variációban.



 :rozsa: :rozsa: :rozsa: :rozsa2:


Ha magvetésről szaporítjuk a proteát:
Magvetés után a negyedik évtől várható a virága. A helyi variációktól függően késő nyártól késő tavaszig virágozhat. Valószínűleg a legeredményesebben nevelhető proteaféle a helyi kertekben nemcsak mint dísznövény , hanem mint vágott virág is

A nemzetség Protea nevezték 1735-ben Carl Linné után a görög isten Proteus , aki megváltoztathatja a formában lesz, mert proteas ilyen sokféle formában. Linné nemzetség alakult összevonásával számos nemzetségek által korábban publikált Herman Boerhaave , bár pontosan melyik Boerhaave a nemzetségek bekerültek Linné Protea változott minden egyes Linnaeus kiadványait.

A Proteaceae család, amelyhez tartoznak proteas egy ősi egyet. Ősei nőtt Gondwana , 300 millió évvel ezelőtt. Proteaceae oszlik két alcsalád: a Proteoideae , legjobb képviselte Dél- Afrikában , és a Grevilleoideae , koncentrálódik Ausztráliában és Dél-Amerikában , a másik kisebb szegmensei Gondwana, melyek ma már része a Kelet- Ázsiában . Afrika részvények csak egy nemzetség a Madagaszkár , mivel Dél-Amerikában és Ausztráliában számos közös nemzetség - ez azt jelzi, hogy külön Afrikából, mielőtt elváltak egymástól.

A legtöbb protea történik délre Limpopo folyón . Azonban Protea Kilimandzsáró található a Chaparral zónában a Mount Kenya Nemzeti Park . 92%-a faj fordul elő csak a Cape florisztikai régióban , egy keskeny öv hegyvidéki tengerparti föld Clanwilliam a Grahamstown , Dél-Afrika. A rendkívüli gazdagságát és sokféleségét, a fajok jellemző Cape Flora gondolják, hogy okozza részben a változatos táj, ahol populációk válnak egymástól elszigetelten és idővel fejleszteni külön faj.
Proteas felkeltette botanikusok látogató Jóreménység a 17. században. Sok fajt be Európába a 18. században, élvezve egyedülálló népszerűségnek idején között botanikusok
A hatalmas család Proteaceae , hogy egy tagja a alcsalád Proteoideae , amely Dél-afrikai és ausztrál tagjai.

Együtt a Springbok antilop , a protea kezelték, mint egy néha vitatott nemzeti jelkép Dél-Afrikában, alatt és után egyaránt apartheid .
Napjainkban a dél-afrikai nemzeti krikett-válogatott az úgynevezett " A Proteas ", és ez összefügg a virágot nagyobb nacionalista érzelmeket Dél-Afrikában.
Az egykori dél-afrikai miniszterelnök és az építész az apartheid, Hendrik Frensch Verwoerd , volt egy álmom, hogy módosítsa a zászló Dél-Afrika , hogy a közepén egy ugró gazella antilop egy koszorú hat proteas. Ez a javaslat azonban a keltett túl sok vita, hogy végre kell hajtani. [ szerkesztés ]
Bukása után az apartheid, a ANC kormány elrendelte, hogy a dél-afrikai csapat sport, addig a "Gazella" kellett az úgynevezett "Proteas", bár a mentességet nem készült a rugby csapat , akik továbbra is " Gazella ". A apartheid időkben a "Proteas" volt a Cape Színes képviselő csapat
Üzenet módosítása

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu